Ruslandskonference tegnede et ret dystert billede af Ruslands fremtid

Foto: Rikke Schultz Lida Skhorkina
Lida Skhorkina

Spektakulær Ruslandskonference tegnede et ret dystert billede af Ruslands fremtid

Awe vicepræsident Lida Skhorkina var i Danmark for at deltage i konferencen ”Efter valgene: Rusland og omverdenen”. Konferencen var arrangeret af Dansk-russisk forening i samarbejde med FN-Forbundet og Det radikale Venstre.

Hovedtaler på konferencen var Mikhail Delyagin, leder af institut for globaliseringsproblemer i Moskva. Han understregede at de synspunkter, han fremførte på konferencen, var hans personlige mening.

Kort fortalt så han de forandringer, der er blæst over Rusland de sidste 25 år som skift af ledere, skift i politik, skift i retorik – men systemet er grundlæggende det samme: et system domineret af korruption og af en elite, der placerer deres penge i europæiske banker og deres børn i europæiske skoler.

Væksten i russisk økonomi efter Putin er en vækst, der overvejende er baseret på stigende oliepriser. I en årrække har væksten ligget over de magiske 5% årligt, der er forudsætningen for at alle russere oplever stigende velstand.  Men det er vanskeligt at se, hvordan denne vækst kan fastholdes i en situation, hvor de globale energipriser stagnerer. Ifølge Delyagin faldt 90% af russernes årlige rådighedsbeløb med 7% i 2011.

Delyagin fremhævede at den russiske elites menneskesyn er, at mennesker lever alene for eget forbrug, derfor er spørgsmål som ytringsfrihed og retssikkerhed underordnet spørgsmålet om økonomisk vækst. Regeringen ser det derfor som sin vigtigste opgave er at sikre den økonomiske vækst. En konsekvens heraf er, at man nu har udpeget en finansminister, der har forstand på økonomi.

Men for den politiske elite vil en bekæmpelse af korruption være et røveri mod de rige. Derfor vender man sig mod andre løsninger: Man forringer der sociale ydelser og man hæver skoleafgifterne. Delyagin citerer en russisk politiker:

Man skal ikke give folk en god uddannelse, hvis man giver folk en god uddannelse, så bliver de utilfredse med magthaverne.

Putins popularitet er faldende. Delyagin forudsiger, at der vil komme et opgør med de siddende magthavere indenfor de næste 5 år. Det opgør vil komme fra de store industribyer. Han ser følgende drivkræfter i opgøret med den siddende elite:

  • En nedslidt infrastruktur grundet manglende vedligeholdelse
  • Kræften fra det internationale samarbejde
  • Forestillinger fra den omgivende verden

Næste taler, den tidligere danske udenrigsminister Per Stig Møller, lod i det store hele Delyagin indlæg stå uimodsagt. Men Per Stig Møller lagde i sin analyse vægt på, at Rusland og EU har mange fælles interesser på det økonomiske felt – og en fælles interesse i at begrænse både Kinas og Islams indflydelse – Rusland for at beskytte sine grænser mod syd og øst – Europa i at begrænse Kina og Islams indflydelse i et globalt perspektiv.

Published by

Rikke Schultz

Member of AWE Denmark

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *