Det handler om at blive sort

Det handler om at blive sort

Leila sidder og venter i hotellets foyer da vi kommer tilbage fra besøget i MST. En smuk, ung sort kvinde i en let turkis sommerkjole, der falder perfekt om hendes kvindelige former.  Smilet om munden genspejler sig i hendes øjne.  Hun er en travl kvinde, men hun har roen i kroppen, benytter ventetiden til at læse dagens avis. Som hun sidder der bliver det meget synligt, at der ikke er mange sorte gæster på Belem Soft Hotel.

Leila har fået os til at grine og skære grimasser allerede inden interviewet kommer igang. Hun er et retorisk geni. ”Det handler om at blive sort” siger hun, når vi spørger om Black Movements mission. Hun gik ind i bevægelsen, da hendes datter på 4 år blev slået i skolen af en hvid lærer, der ikke brød sig om sorte.  Hun henvendte sig til Black Movement for at få råd og vejledning. Nu er hun selv en af 200 frivillige rådgivere. Datteren er 8 år og stolt af at være eneste sorte pige i sin klasse.

Leilas største udfordring har været at være, fattig, sort og kvinde. Hun er vokset op i en ghetto af tidligere slaver. De har som gruppe også kæmpet for rettigheder som Indigenous people. Hun har kæmpet sig ud af fattigdommen ved at læse, læse og læse.  Som barn læste hun i skolen og på offentlige biblioteker. Hun opsøgte alle de steder, hun kunne samle viden, der kunne hjælpe hende gennem det offentlige skolesystem. Hun hjalp forældrene med at afsætte deres håndværksprodukter for at skaffe penge. Hun tog en master i pædagogik på universitetet og hun efteruddannede sig yderligere for at få det job hun har i dag, hvor hun arbejder med efteruddannelse af lærere i det offentlige skolesystem.

Black movement er en reaktion på et samfund, der postulerer at alle er lige, men som praktiserer raceadskillelse og diskrimination af sorte. At for sat tal på de sorte er derfor et politisk programpunkt for bevægelsen.

Langt de fleste enlige mødre i Brasilien er sorte. Det gælder også Leila. ”Sort er ikke et skønhedsideal”, forklarer hun. Sorte mænd med succes gifter sig med hvide blonde kvinder. De har en hvid sjæl. Black Movement arbejder for at tilbageerobre sjælen og farve den sort. Hun oplever selv, hvordan hun er blevet stærk af at få en sort sjæl. Af at stå ved sine afrikanske rødder. At sætte håret og klæde sig som afrikaner. Næste skridt er at få fastlagt hver enkelte sortes personlige historie og herigennem også slaveriets historie.  At få oprejsning for de overgreb, der er lejret i det sorte folks historie.

På torsdag skal vi med Rebecca ud og besøge en bosættelse for tidligere slaver.

Published by

Rikke Schultz

Member of AWE Denmark

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *